Navigatie

Veelgestelde vragen

Op deze pagina hebben wij veel voorkomende vragen beantwoord. onze doelstelling is om te zorgen dat al je vragen beantwoord worden. Mocht je nog vragen hebben die wij nog niet hebben meegenomen, neem dan contact met ons op.
Geen enkele vraag is te gek voor ons. 
Elke werkdag tussen 07:00 - 17:00 zitten we voor je klaar. 

T: +31 (0)512-795473
M: info@vtewaterontharders.nl


Informatie pagina's

Nadelen van hard water
Effect van kalk op een verwarmingselement
Verschillende methodes om te ontharden
Welke kabels en leidingen worden er aangesloten op de ontharder
Juiste grootte van de ontharder kiezen
Prijzen van VTE waterontharders
Zelfmontage
Wat is Duitse hardheid
Voordelen van een waterontharder

 


 

Zijn de producten van VTE Waterontharders altijd voorradig?

Alle producten die wij aanbieden in de webwinkel zijn normaal gesproken bij ons voorradig. Als er toch een artikel is uitverkocht is, dan kunnen wij het artikel meestal binnen enkele werkdagen alsnog leveren. Mocht deze levertijd je niet uitkomen, dan storten wij het aankoopbedrag kosteloos binnen de wettelijke termijn van 14 dagen aan u terug. Uiteraard zullen wij alles in werking stellen om in deze uitzonderlijke situaties u tegemoet te komen in welke zin dan ook.


 

Verandert de smaak van mijn water?

Dit is een vraag waar eigenlijk niet een eenduidig antwoord op te geven is. Iedereen heeft een andere smaak. Doordat kalk wordt verwijderd zal de smaak van het water iets veranderen. Maar dit is moeilijk te proeven. Mocht je toch niet tevreden zijn over de smaak van het water dan kan je de waterontharder zelf iets bijstellen waardoor niet alle kalk wordt verwijderd, maar enkele graden Duitse Hardheid in het water blijft behouden.  Je zou hem dan op bijvoorbeeld 1º Dh. kunnen afstellen. 


 

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?

Afhankelijk van deze factoren kan er een inschatting worden gemaakt van de terugverdientijd


 

Mag ik mijn ketel afvullen met kalkvrij water?

Sommige fabrikanten van ketels hebben in de garantiebepaling vermeld dat deze niet met volledig onthard water afgevuld mag worden. Als u dus de ketel bijvult adviseren wij om de hardheid even iets omhoog bij te stellen.


 

Wat is Duitse hardheid (Dh)?

Duitse hardheid is de eenheid waarin de totale hardheid wordt uitgedrukt. De totale hardheid bestaat uit kalk en magnesium deeltjes in het water. 

Deze deeltjes en dan met name calcium zorgen voor kalkaanslag. Als water verhit wordt dan gaat dit proces nog sneller. Daarom zitten waterkokers of de elementen van vaatwassers ook altijd vol met kalkafzetting. Er zijn ook Franse graden en andere meeteenheden. Deze kunnen allemaal omgerekend worden naar Duitse hardheid. Bij 0°Dh zit er geen kalk in en Nederlandse drinkwaterbedrijven mogen maximaal 14°Dh leveren.
Meestal is de hardheid in Nederland 8 à 9 °Dh.


 

Vanaf welke hardheid heb ik een ontharder nodig?

Vanaf ongeveer 4°Dh zijn de voordelen van een waterontharder al merkbaar. Mensen met huidproblemen hebben baat bij zachter water. Kleine kalkdeeltjes kunnen in de porien gaan zitten waardoor een erg droge huid kan ontstaan. Eigenlijk kunnen we stellen dat een waterontharder meer comfort geeft op meerdere vlakken.


 

Proeft mijn water zout?

De zoutblokjes waarmee de harskern van de ontharder wordt geregenereerd bestaat uit keukenzout (natriumchloride). Van dit zout wordt het natrium gewisseld met kalk en tezamen met de chloride weggespoeld naar de afvoer. De harsbolletjes bevatten daarna alleen nog natrium.

Mocht u een natrium arm dieet hebben dan is het nog niet schadelijk omdat de hoeveelheid natrium in het niet bij natrium wat in voeding zit.

Als je helemaal geen natrium mag hebben kan je het beter niet drinken. Raadpleeg een arts als je zekerheid wil. De hoeveelheid natrium die de ontharder toevoegt 0,0075 gram (7,5mg) per graad Dh die je er aan kalk uithaalt.


 

Heeft mijn lichaam dan geen kalk nodig?

Via de voeding krijgen we dagelijks genoeg kalkmineralen binnen. Mocht je toch wat kalk in je water willen behouden dan kunt je met de stelschroef de hardheid iets omhoog bijstellen.  2°Dh is namelijk ook al zacht en veroorzaakt geen noemenswaardige kalkaanslag in de badkamer.

Voor de huid is 0°Dh wel fijner. De meeste particulieren houden de hardheid op °Dh en draaien de stelschroef helemaal dicht. Voor openbare drinkwatervoorzieningen is een minimale hardheid verplicht. Dit geldt voor campings, sportscholen en dergelijke.


 

Is zacht water slecht voor mijn koperen leidingen?

Uit onderzoek is gebleken dat water met 0°Dh  niet slecht is voor de leidingen. Echter is niet alle water overal het zelfde. Water met een laag zuurbufferend vermogen (tijdelijke hardheid) kan in sommige gevallen wel corrosief werken. Bij oude koperen leidingen kunnen dan koppelingen gaan lekken. Bij redelijk nieuwe huizen hebben wij dit nog nooit mee gemaakt. 


 

Wat kost de ontharder in gebruik?

Dit is afhankelijk van het waterverbruik. Als er meer water wordt verbruikt dan spoelt de ontharder vaker waardoor er meer zout wordt verbruikt. Gemiddeld kunnen we zeggen dat er één zak nodig is per persoon per jaar en dat loopt op als de hardheid hoger is of er meer water verbruikt wordt.

Sommige ontharders zijn voorzien van technieken om zout te besparen zoals bijvoorbeeld een droog zoutbed. Toch levert dit vaak spoelproblemen op omdat het pekelwater te weinig verzadigd is met zout. Gezien de besparing die dit oplevert en kosten van een zak zout kan een droog zoutbed in een particuliere ontharder eigenlijk niet uit. Je zou hiermee bijvoorbeeld een half zakje zout op jaarbasis besparen (€ 4,-) Terwijl de onderhoudskosten wel hoger uit zullen vallen. Ook is het afhankelijk wat voor soort kalk je gebruikt. Sommige waterontharder leveranciers verplichten hun klanten om dure zoutblokken te gebruiken. 

De garantie vervalt als een klant ander zout gebruikt. Hiermee verplichten ze je als het ware om in verhouding duur blokzout te kopen. Dit kan u op jaarbasis al snel € 100 euro extra kosten. 


 

Kan ik de ontharder zelf installeren?

Deze vraag is ook moeilijk te beantwoorden. Meer dan de helft van onze klanten kiest er voor om de ontharder zelf te installeren. Wij leveren een duidelijke handleiding bij de waterontharder. Daarnaast hebben wij een uitgebreide aansluitset samengesteld. Hiermee wordt de montage van de waterontharder vergemakkelijkt. Uiteraard kunnen wij de ontharder ook voor u installeren. 


 

Hoe lang duurt de installatie als wij dit voor u doen?

Meestal zijn we 2 of 3 uren bezig. Dit is ook afhankelijk van het type huis en de ruimte. 


 

Moet ik het hars ook vervangen of bijvullen?

Het hars van een waterontharder blijft 25 jaar goed. Wij geven hier zelfs 30 jaar garantie op. Ook hoeft het niet te worden bijgevuld of vervangen. Eenmaal in de 5 of 8 jaar kun je het reinigen met resin clean. Een schoonmaakmiddel speciaal voor hars. Hiermee zal de werking van ca. 80% weer naar 100% gaan.


 

Waarom is een chloormodule nodig? Moet ook chloor worden bijgevuld?

De chloormodule maakt automatisch in zeer kleine hoeveelheden chloor aan in het pekelwater van het reservoir. Bij regeneratie werkt dit ontsmettend en wordt het chloor direct weggepompt naar het riool. Het komt dus niet in contact met het drinkwater. Beschouw een chloormodule als een extra veiligheidsmaatregel tegen bacterievorming veroorzaakt door stilstaand water. In Nederland is een chloormodule niet verplicht omdat we een uitstekend netwerk hebben. In Duitsland en een aantal andere Europese landen is het wel verplicht omdat de kwaliteit van het water daar van het minder constante kwaliteit is. 


 

Na bijvoorbeeld een vakantie, met geen waterverbruik, is er dan gevaar voor besmetting?

De Aquapro ontharders spoelen op volume en tijd. Mocht u vlak voor de spoeling op vakantie gaan, maar het volume wordt net niet bereikt dan zal de ontharder alsnog gaan regeneren omdat hij ook wordt ingesteld op spoelen om de x aantal dagen. Hij zal dan spoelen met zout. De Aquapro Allround heeft hiervoor een vakantiemodus waarbij deze spoeling is in te stellen zonder zoutverbruik. U bent dus altijd zeker van schoon ververst water na terugkomst van vakantie of lange afwezigheid. 


 

Ik wil mijn waterontharder in de kelder plaatsen, kan deze het spoelwater omhoog pompen?

Onze waterontharders kunnen spoelwater wel tot 2 verdiepingen hoog verpompen. Er zit echter geen pomp in de ontharder. Door een speciale stand wordt het afvalwater met doormiddel van de binnenkomende waterdruk weggepompt.


 

Bij de RVS zelfmontagekit staan lengtematen, welke moet ik kiezen?

De RVS flexibele leidingen worden aangesloten op de doorgezaagde waterleiding en op de achterkant (bovenkant) van de waterontharder (specifiek op de bypass) De benodigde lengte is afhankelijk hoe ver de bypass verwijderd is van de waterleiding. Meet dus even uit hoe lang dit is, en kies de juiste maat. Als deze lengte langer is dan 150 cm, kies dan de kortste versie van 80 cm. De overige afstand zal dan moeten worden verlengd met een ander soort leidingwerk zoals upenor. (wij adviseren om altijd een aansluitset te bestellen, de onderdelen hiervan zijn nodig bij het installeren, ook bij montage door ons)


 

Is de resthardheid bij iedere waterontharder af te stellen?

Bij de Aquapro series is het mogelijk om op de resthardheid in te stellen van 0 tot ca. 5 dH. Dit is gemakkelijk te doen via de stelschroef in de 'hals' van de ontharder te vinden na verwijdering van de kap. 


 

Wat is de levertijd?

Al onze waterontharder staan op voorraad en kunnen de volgende dag geleverd worden mits besteld voor 12 uur s'middags. Montage van de waterontharder door onze monteurs is momenteel binnen 2 weken te realiseren. 


 

Hoeveel liter per minuut kan worden behandeld en wat is het drukverlies?

De Aquapro ontharders kunnen tot wel 2.5 m3/u (2500 liter per minuut) ontharden. Pas hierboven zal er drukverlies ontstaan. Echter levert een normale huishoudelijke wateraansluiting meestal maar maximaal 1.5m3 (1500 liter per minuut). Drukverlies is met een Aquapro dus verwaarloosbaar. 


 

Onze woning wordt geheel gerenoveerd, dus alle leidingen zijn straks nieuw. Kan de ontharder direct in gebruik worden genomen? (Dit i.v.m potentieel kopergehalte in nieuwe leidingen)

Een ontharder mag altijd worden aangesloten op zowel oude als nieuwe leidingen. Ook is het geen probleem om de hardheid op 0 graden dH af te stellen. Alleen in omgeving Rotterdam- Rijnmond is het water van iets andere samenstelling. Hier ontbreekt het bicarbonaat soms. In dit geval zullen we u vragen om een waterflesje op te sturen om dit even exta te testen.

 


 

En nu?

 

knop-groen-zwart-rand.gif

 

voordelen leesbaar2.png

REKENAFMETKALK1.png

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

aanbieding aquapro allround.png

© 2018 - 2019 VTE Waterontharders | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel