Je waterontharder aansluiten

Of je een waterontharder zelf monteert of dat je dit aan ons overlaat. In beide gevallen heb je aansluitmaterialen nodig. Wij hebben een handige aansluitset samengesteld zodat je alles direct bij de hand hebt en je niet naar de bouwmarkt hoeft. Op deze pagina geven we je een overzicht van deze materialen. 

Download zelfmontagehandleiding

Flexibele slangen

De bijgeleverde RVS flexibele slangen moeten worden aangesloten op de achterkant (bypass) van de waterontharder en op de koperen waterleiding. Het is  dus belangrijk om te kijken naar de afstand van de waterontharder tot de (koperen) waterleiding. Wij kunnen flexibele leidingen leveren tot twee meter. Als de waterontharder dus wordt aangesloten binnen twee meter van de waterleiding dan hoeft er geen extra leidingwerk (bijv. Upenor) te worden gebruikt en zal de montage naar verwachting vlot verlopen. Deze RVS slangen hebben aan de ene kant een knie en zijn aan de andere kant recht. Beide kanten zijn uitgevoerd in 3/4 schroefdraad binnen.

Verbindingskoppelingen knie

Onderstaande kniekoppelingen verbinden de flexibele slangen met de vaste koperen waterleiding. De koppelingen zijn geschikt voor 22mm koperen leiding. Ook hebben we er een overgangskoppeling naar 15mm bij gedaan (in veel huizen is alles nog 15mm) Verwijder in dit geval de bijgeleverde knelring. Als er extra leidingwerk gebruikt moet worden dan dient er een speciale overgangskoppeling naar uponor te worden gebruikt deze zit niet bijgeleverd in het installatiepakket. Als je deze er bij wilt hebben, geef dit dan even aan.

Messing kniekoppelingen om de flexibele slang te verbinden aan de koperen leidingen.

Afvoerslang aansluiten

De afvoerslang bestaat uit een 1/2 ” standaard maat verstevigde tuinslang en wordt aangesloten op de besturingskop van de waterontharder en perst het water naar de afvoer. De slangenklemmen zorgen er voor dat het de slang goed blijft zitten op zowel de de kop van de waterontharder als op het syfon. Tip: de afvoerslang is stug en is soms moeilijk om aan de tule te bevestigen. Hou daarom het uiteinde van de slang even onder de hete kraan. Hierdoor wordt de leiding tijdelijk flexibel en kan deze gemakkelijk om de tule worden geschoven. Vergeet trouwens nooit de slangenklemmen!

Afvoerslang, een verstevigde ‘tuinslang’ 1/2″ met 2 slangenklemmen en een tule

Officieel goedgekeurde airgap, deze wordt boven de syfon aangesloten. Hierdoor kan het rioolwater in geval van verstopping nooit teruglopen in de waterontharder. Dit is officieel verplicht.

Sifon, klemzadel en diverse pvc-verbindingsstukken

Aansluiting afvoer op de bestaande rioleringsbuis

Vanuit de waterontharder wordt de afvoerslang aangesloten op de dichtstbijzijnde rioleringsbuis (vaak in de kruipruimte) Dit kan op verschillende manieren. Sommige mensen boren een gaatje, hangen de slang er in en tapen het af, niet onze voorkeur. Ook kan het via een soort schroefbusje die je er in boort. Beide manieren brengen risico op bacterievorming. Mocht de afvoer namelijk verstopt raken dan mag er onder geen beding vies rioolwater terugstromen in de afvoerslang van de ontharder. Daarom adviseren wij om de afvoerslang op onderstaande officiële manier aan te sluiten. Het spoelwater gaat via de slang door een air-gap in de sifon welke er voor zorgt er voor dat er geen water terug in de slang kan lopen. Als een sifon echt niet past vanwege ruimtegebrek, kunnen we ook een terugslagklepje gebruiken. De sifon zorgt er voor dat er geen vieze geuren door de pekelslang kunnen komen.

Welke materialen zitten niet in het standaard installatiepakket?

De hierboven beschreven materialen zitten in het standaard installatiepakket. Er zijn echter een aantal materialen die er niet standaard bij geleverd worden omdat dit per huis en per situatie afhankelijk is. Mocht je kiezen voor een montage door VTE dan zal er even in overleg worden overlegd wat de meerprijs is van leidingwerk. Als het om een paar meter extra gaat doen wij niet moeilijk. Maar als de monteur er drie uren extra mee bezig is en we een rol extra leidingwerk moeten aanleggen dan geven we dit vooraf aan en zullen we je een eerlijke meerprijs voorleggen.

Extra leidingwerk

Als de afstand van de waterontharder tot de leidingen langer is dan 1.5 meter dan moet er een leiding worden gelegd van en naar de waterontharder. Nu wordt het voor de doe-het-zelver wat moeilijker. Het mooiste is als dit onder de vloer in de kruipruimte wordt aangelegd. Op de plaats van de waterontharder moet er dan weer omhoog worden geboord. Wij gebruiken als leidingmateriaal het merk Uponor, dit wordt al jaren gebruikt door professionele installateurs en staat bekend als kwalitatief het beste, maar ook het duurste merk. Qua diameter gebruiken wij altijd 22 mm, In 90% van de huizen komt het water binnen in maximaal 22 mm en soms zelfs 15mm. Het heeft dus geen nut om daarna een grotere diameter leiding te gebruiken.

Terugstroombeveiliging type CA

Een bijzonder aandachtspunt is een terugstroombeveiliging. Officieel is het verplicht om een terugstroombeveiliging van het type CA te plaatsen. Hiermee moet voorkomen worden dat er water terug in het leidingsysteem kan lopen als de druk van het leidingwater weg zou vallen. Er mag namelijk nooit water vanaf de ontharder terug het leidingnet in stromen. Een CA terugstroombeveiliging kan voor drukverlies zorgen omdat hier een speciale veer in zit. Vooral stroomloze waterontharders hebben hier last van, vaak doen deze het niet eens meer met een officiële terugstroombeveiliging. Bij elektrische waterontharders is dit veel minder van toepassing. Deze functioneert nog prima met een terugstroombeveiliging. Wij vinden dat het je eigen verantwoordelijkheid en keuze is. Wij geven je hier de mogelijkheid om deze CA klep te kopen. Wij horen graag of u deze gemonteerd wilt hebben.

Kies de waterontharder die bij jou past

Doe de keuzehulp